Twente Personeelsdiensten

Ontwikkelingen en stakingen in de Metaal branche

De afgelopen maanden hebben we belangrijke ontwikkelingen gezien in de Nederlandse metaalindustrie. Terwijl de Metalektro een nieuw cao-akkoord heeft bereikt, blijven werknemers in de Metaal & Techniek staken voor betere arbeidsvoorwaarden. Als Twente Personeelsdiensten houden we deze veranderingen nauwlettend in de gaten, aangezien ze directe gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt en onze dienstverlening. We informeren jullie graag over het nieuwe CAO-akkoord in de Metalektro en de stakingen in de Metaal & Techniek branche.

Nieuw CAO-akkoord in de Metalektro

Op 14 mei 2024 kondigde werd aangekondigd aan dat betrokken partijen een akkoord hebben bereikt over een nieuwe cao voor de Metalektro-sector. Na stevige onderhandelingen is er een akkoord bereikt dat een loonsverhoging van 9% in drie stappen inhoudt: 2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025. Dit akkoord loopt tot 31 december 2025 en biedt duidelijkheid en stabiliteit voor zowel werkgevers als werknemers.

Daarnaast blijft de tijdelijk verhoogde werkgeversbijdrage aan de pensioenpremies nog zeven maanden voortgezet, waarna deze komt te vervallen. Belangrijk zijn ook de afspraken om de aantrekkelijkheid van de sector te verbeteren, inclusief maatregelen voor de ontwikkeling van medewerkers en duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

Werken in de Metalektro? Wij hebben twee uitdagende vacatures in Vriezenveen en Ootmarsum. Let op, de uurlonen kunnen verouderd zijn!

Metaalmedewerker nachtdienst | Twente Personeelsdiensten Wierden

Monteur (bouw-gerelateerd) | Twente Personeelsdiensten Wierden

Stakingen in de Metaal & Techniek

Terwijl de Metalektro vooruitgang heeft geboekt, kan dat nog niet worden gezegd Metaal & Techniek-sector. Medewerkers van metaalbedrijven in heel Nederland zijn in staking zijn gegaan voor een betere cao. Onder de Metaal en Techniek vallen CAO’s; Carrosseriebedrijf, Metaalbewerking, Technisch Installatiebedrijf, Isolatiebedrijf en Goud- en Zilvernijverheid. De stakingen zijn onderdeel van een langdurige reeks acties die sinds april aan de gang zijn. De vakbonden eisen onder andere een structurele loonsverhoging van 10,1%, het schrappen van jeugdschalen en de verlenging van de Zwaar Werk-regeling.

De werkgeversvereniging FWT wordt opgeroepen om hun eindbod aanzienlijk te verbeteren. De vakbonden benadrukken het belang van betere arbeidsvoorwaarden om de sector aantrekkelijker te maken, vooral gezien het huidige personeelstekort en de hoge werkdruk.

Werken in de Metaal en Techniek en binnenkort de verhoging meemaken? Bekijk deze gave vacatures in Enter en Enschede, en bij ervaring kun je hoger instromen op de salarisschaal!

Productiemedewerker staal | Twente Personeelsdiensten Wierden

Lasser MIG/MAG 2-ploegen | Twente Personeelsdiensten Wierden

Impact op de arbeidsmarkt en Twente Personeelsdiensten

Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de arbeidsmarkt in de metaalindustrie. De nieuwe cao in de Metalektro-sector biedt zekerheid en kan helpen bij het beter aantrekken en behouden van werknemers.

Aan de andere kant kunnen de stakingen in de Metaal & Techniek-branche leiden tot onzekerheid. Bedrijven in deze branche zullen moeten afwachten hoe de onderhandelingen verlopen en welke concessies uiteindelijk worden gedaan. Gelukkig mogen werkgevers ten alle tijden positief afwijken van de cao, om op deze manier aantrekkelijker te zijn dan hun concurrenten in de branche.

Bij Twente Personeelsdiensten blijven we ons inzetten om zowel werknemers als werkgevers te ondersteunen in deze dynamische tijden. Wij begrijpen de uitdagingen waar bedrijven mee te maken hebben en staan klaar om te helpen bij het vinden van de juiste oplossingen. Of het nu gaat om het invullen van vacatures of het bieden van advies over arbeidsvoorwaarden, wij zijn er om u te ondersteunen.

Voor de volledige cao’s verwijzen we jullie door naar de site van het FNV:

Metalektro – FNV

Metaal en Techniek – FNV

Deel dit bericht

Meer nieuws