Het jaar 2025 brengt een reeks belangrijke wijzigingen met zich mee voor zelfstandigen (ZZP’ers) in Nederland. Deze veranderingen zijn bedoeld om de arbeidsmarkt eerlijker en transparanter te maken. Hoewel deze nieuwe regels uitdagingen kunnen opleveren voor ZZP’ers, bieden ze ook kansen voor de uitzendbranche en maakt het de kans op uitbuiting van arbeidsmigranten minder. Wet DBA: voorkom schijnzelfstandigheid | KVK
De belangrijkste veranderingen in 2025
1. Aanscherping van de Wet DBA
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) strenger gehandhaafd. Dit betekent dat opdrachtgevers en ZZP’ers explicieter moeten aantonen dat er sprake is van een zelfstandige werkrelatie. Voor freelancers wordt het belangrijker om hun ondernemerschap duidelijk aan te tonen, bijvoorbeeld door meerdere opdrachtgevers te hebben en zelf risico’s te dragen.
Voor opdrachtgevers kan deze aanscherping betekenen dat zij eerder kiezen voor alternatieve vormen van arbeid, zoals uitzendkrachten, waarbij de arbeidsrelaties al goed geregeld zijn. Dit kan de positie van de uitzendbranche versterken.
2. Verhoging van het minimumtarief voor ZZP’ers
In 2025 wordt een minimumtarief ingevoerd van ongeveer €33,- exclusief BTW per uur. Voor ZZP’ers die minder verdienen, geldt dat zij moeten bewijzen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Deze verhoging kan ervoor zorgen dat bedrijven die op zoek zijn naar flexibele arbeidskrachten, sneller overstappen op alternatieve vormen, zoals het inhuren van personeel via een uitzendbureau.
3. Veranderingen in de fiscale voordelen voor ZZP’ers
De zelfstandigenaftrek daalt in 2025 naar €2.470 per jaar, en ook de MKB-winstvrijstelling wordt verlaagd. Hierdoor worden de fiscale voordelen voor ZZP’ers minder aantrekkelijk. Tegelijkertijd worden de belastingtarieven in box 1 en box 2 aangepast, wat lagere inkomens enigszins ontlast.
Voor sommige ZZP’ers kan dit een aanleiding zijn om hun zelfstandige status te heroverwegen en te kiezen voor andere arbeidsvormen, wat voor ZZP-lassers, -timmermannen en dergelijke betekent dat ze gauw weer bij een uitzendbureau terecht komen. Ook hier worden de lonen steeds weer aantrekkelijker, zoals te lezen in de volgende artikelen.
Cao Akkoord Metaal en Techniek-cao: 13% loonsverhoging | Twente Personeelsdiensten Wierden
CAO Timmerindustrie 2024: Loonsverhoging per 1 oktober | Twente Personeelsdiensten Wierden
Wat betekent dit voor de uitzendbranche?
1. Meer vraag naar flexibele arbeidsoplossingen
Met de veranderingen in regelgeving rondom ZZP’ers kunnen uitzendorganisaties een sleutelrol spelen in het invullen van flexibele arbeidsbehoeften. Werkgevers die aarzelen om ZZP’ers in te huren, vinden in de uitzendbranche een veilige en compliant oplossing.
2. Lagere drempel voor werkgevers
Werkgevers die te maken krijgen met complexere regels rondom ZZP-inhuur, kunnen met uitzendkrachten een praktische en juridisch veilige oplossing kiezen. Dit maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om met uitzendorganisaties samen te werken.
3. Verbeterde zekerheid voor werknemers
Voor arbeidskrachten, waaronder arbeidsmigranten, biedt werken via een uitzendorganisatie voordelen zoals zekerheid rondom contracten, verzekeringen en belastingen. Dit maakt de uitzendbranche een aantrekkelijke optie.
Hoe Twente Personeelsdiensten kan helpen
Bij Twente Personeelsdiensten zien we de veranderingen van 2025 als een kans om werkgevers en arbeidskrachten beter te ondersteunen. We bieden flexibele oplossingen waarmee bedrijven compliant blijven en helpen arbeidskrachten bij het vinden van passende banen met alle noodzakelijke regelingen goed geregeld.
Heb je vragen over de veranderingen in 2025 of wil je weten hoe wij je kunnen helpen? Neem contact met ons op, en we bespreken graag de mogelijkheden.