Wij krijgen dagelijks te maken met werknemers uit de Europese Unie die vast in Nederland zijn komen wonen voor een beter leven, meer inkomen of om politieke redenen. Zij zijn hier vaak gekomen via een uitzendbureau dat ze in huisvesting heeft gehad.
Uiteraard hebben wij ook veel medewerkers aan het werk uit andere landen in Europa zoals bijvoorbeeld Oekraïne of de wereld, maar in deze blog gaat het specifiek om EU-landen. EU-medewerkers hebben namelijk recht op een regeling, waardoor zij meer netto salaris overhouden bij hetzelfde bruto loon als andere medewerkers. Dit noemen ze de ET-Regeling.
Hoewel er veelal wordt gedacht dat het voornamelijk Poolse, Roemeense, Hongaarse en Bulgaarse medewerkers zijn die in huisvesting wonen, weten arbeidsmigranten uit Spanje en Portugal ons land ook steeds vaker te vinden voor een beter leven. Ook in deze landen zijn de prijzen relatief hoog, maar zijn er minder banen te vinden dan in Nederland. Daarnaast zijn er veel banen in het toerisme en deze zijn seizoensgebonden, waardoor de werkloosheidcijfers in de winter hoger zijn dan in de zomer.
De ET-regeling voor uitzendkrachten in Nederland is een fiscale regeling die werkgevers in staat stelt om bepaalde kosten voor buitenlandse werknemers, zoals huisvesting, reizen en maaltijden, belastingvrij te vergoeden. Dit verlaagt het brutoloon van de werknemer, maar verhoogt het netto-inkomen zonder extra kosten voor de werkgever. De regeling is bedoeld voor werknemers die tijdelijk in Nederland werken en er moet bewijs zijn voor de gemaakte kosten.
De ET-regeling voor uitzendkrachten
EU-medewerkers die geen recht hebben op de ET-regeling zijn in principe degenen die al in Nederland wonen of gevestigd zijn voordat ze aan hun baan beginnen. Dit omvat:
- Nederlandse ingezetenen: Werknemers die al in Nederland wonen, hebben geen recht op de ET-regeling, omdat deze regeling specifiek is bedoeld voor werknemers die tijdelijk naar Nederland komen voor werk.
- Werknemers met een permanente verblijfplaats in Nederland: Als een EU-medewerker een permanente verblijfplaats in Nederland heeft en niet alleen tijdelijk in Nederland werkt, kan hij/zij geen gebruik maken van de ET-regeling.
- Werknemers die geen tijdelijke tewerkstelling hebben: De ET-regeling is bedoeld voor werknemers die tijdelijk in Nederland werken. Als een werknemer permanent in Nederland werkt, valt hij/zij buiten de regeling.
Dubbele levensonderhoud kosten variëren per land. Zo kunnen medewerkers uit Roemenië meer loon uitruilen voor levensonderhoud kosten dan medewerkers uit Spanje en Portugal. Dat komt omdat Nederland in verhouding vaak duurder is dan het land van herkomst van de tijdelijke werknemer.
Wil je weten waar de kostprijs en het tarief van een uitzendbureau uit is opgebouwd? Waar is de kostprijs van een uitzendbureau uit opgebouwd? | Twente Personeelsdiensten Wierden
Toch is dit een regel die je kritisch mag bekijken, omdat het verschil in kosten tussen Nederland en het land van herkomst niet altijd rechtvaardigt dat medewerkers uit goedkopere landen, zoals Roemenië, meer belastingvrij kunnen uitruilen dan werknemers uit landen als Spanje of Portugal. Dit kan leiden tot oneerlijke verschillen in netto-inkomen tussen werknemers uit verschillende landen, zelfs als zij dezelfde functie vervullen. Het is daarom belangrijk om deze regeling zorgvuldig te beoordelen om te voorkomen dat er ongelijkheid ontstaat. Op basis van de uitleg van de ET-regeling zouden juist de dubbele levensonderhoud kosten uit duurdere landen hoger moeten zijn omdat zij in verhouding meer moeten uitgeven voor hun gezin in het land van herkomst.
Welke kant de ET-regeling ook op gaat, voor Twente Personeelsdiensten blijft het nog altijd een “ver van ons bed show. Op het moment hebben wij geen huisvesting en wonen al onze medewerkers zelfstandig in de regio. Wat de toekomst gaat brengen is nog onduidelijk, dus volg ons om op de hoogte te blijven van welke richting wij gaan kiezen!