Na een pittige tijd met flinke krimp, lijkt er in 2025 eindelijk weer een beetje beweging te komen in de flexbranche. De vraag naar flexwerkers stijgt dan naar verwachting met 2%. Dat is niet spectaculair, maar na twee magere jaren is het een stap in de goede richting. Toch zijn de uitdagingen voor onze sector niet mals: we blijven kampen met een structureel tekort aan personeel en strengere wet- en regelgeving maken het werk er niet makkelijker op.
2023 en 2024: krimp in uren
Na de groei van de uitzenduren in 2021 en 2022, kregen de branche in 2023 te maken met een flinke tik: een daling van 7%. Dit was de grootste klap sinds 2009, de coronajaren niet meegerekend. Voor 2024 verwachten we nog een daling. De lage economische groei speelt hierin een grote rol. Bedrijven drukken op de pauzeknop als het gaat om investeren of nieuw personeel inhuren.
Goed nieuws is dat de flexbranche meestal als één van de eersten profiteert van een aantrekkende economie. In de loop van 2024 lijkt de vraag dan ook iets op te krabbelen, wat in 2025 tot een lichte groei kan leiden.
Meer weten over de uren en omzet van de uitzendbranche? ABU Kennisbank
Omzet blijft groeien, maar vooral door hogere tarieven
Ondanks minder vraag naar uitzendkrachten, steeg de omzet van de sector in 2024. Hoe dat kan? Hogere tarieven. De grootste meespelende factor hiervoor zijn verhogingen in het minimumloon en cao-verhogingen, als nasleep van de aanhoudende inflatie waar we in Nederland mee te maken hebben.
Lees meer over het minimumloon 2025! Minimumloon stijgt opnieuw in 2025! | Twente Personeelsdiensten Wierden
Maar hogere tarieven betekenen niet betere marges. Veel bedrijven kunnen de extra kosten niet helemaal doorrekenen aan hun klanten. Midden in 2023 is het Fase A compleet veranderd, waardoor uitzendbureaus rekening moeten houden met hogere verzuimkosten. Ook het pensioen is veranderd, met een afschaffing van de 8 weken wachttijd voor de opbouw in Fase A.
Personeelstekort blijft grootste kopzorg
Hoewel de vraag naar uitzendkrachten afneemt, blijft personeelstekort onze grootste uitdaging. De helft van de flexbedrijven merkt dit. Het probleem zit niet alleen in het aantal mensen dat beschikbaar is, maar ook in de mismatch tussen vraag en aanbod. Er zijn genoeg vacatures, maar het juiste personeel vinden blijft lastig.
Daar komt bij dat bedrijven sneller bereid zijn om uitzendkrachten een contract te geven, zeker in een krappe arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat de doorstroom stokt en uitzendbureaus minder werk kunnen verzetten.
Wetgeving zet druk op de sector
Vanaf 2026 moeten we allemaal voldoen aan het nieuwe toelatingsstelsel (Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten, Wtta). Bedrijven die personeel willen bemiddelen, moeten dan aan strengere eisen voldoen, zoals het storten van een borgsom van 100.000 euro. Dit is bedoeld om malafide praktijken tegen te gaan, maar het brengt ook extra kosten en bureaucratie met zich mee. In onze optiek een positieve verandering, omdat we al jaren proberen de meest veilige werkplek te zijn voor internationale medewerkers.
Daarnaast wil de politiek maatregelen nemen om arbeidsmigratie in te perken. Zo’n 50% van de arbeidsmigranten werkt als uitzendkracht, vooral in sectoren als de logistiek en land- en tuinbouw. Strengere regels voor migranten kunnen dus een flinke impact hebben op ons werk.
Nieuwe zzp-wet kan kansen bieden
Een lichtpuntje is de mogelijke nieuwe wet rondom zzp’ers. Als schijnzelfstandigheid wordt aangepakt, kan dat positief zijn voor de flexbranche. Zeker onder arbeidsmigranten is het de laatste jaren populair om als zzp’er aan de slag te gaan. Maar ook hier worden ze uitgebuit met uurtarieven ver onder de gebruikelijke tarieven in de branche.
Werk dat nu door zzp’ers wordt gedaan, komt dan mogelijk weer terug bij uitzenders en detacheerders. Maar wanneer en hoe deze wet wordt ingevoerd, blijft voorlopig onzeker.
Wat staat ons te wachten?
De flexbranche heeft zware jaren achter de rug, en hoewel we in 2025 voorzichtig wat groei verwachten, zullen we flink aan de bak moeten blijven. Hervormingen in de arbeidsmarkt blijven noodzakelijk, maar de uitvoering daarvan laat op zich wachten.
Bij Twente Personeelsdiensten hebben we het afgelopen jaar opnieuw laten zien dat we zelfs in uitdagende tijden kunnen groeien. Het aantal uitzenduren is toegenomen, en de vooruitzichten voor 2025 zijn veelbelovend. Onze kracht zit in een scherpe, concurrerende prijsstelling gecombineerd met een sterke focus op kwaliteit. We werken uitsluitend samen met de beste kandidaten, zodat onze opdrachtgevers altijd kunnen rekenen op vakbekwame en gemotiveerde krachten.
Met deze aanpak bouwen we niet alleen aan ons eigen succes, maar ook aan dat van onze klanten. Want uiteindelijk draait het om meer dan groeien: het gaat om samenwerken en resultaat behalen. In de flexbranche in 2025 blijven we ons richten op datgene waar we goed in zijn: kwaliteit leveren, tegen een prijs die klopt.